Belgische tabaksindustrie sleept minister voor de rechter

De Belgische tabakssector sleept minister van Volksgezondheid Maggie De Block voor de rechter. Zij heeft besloten dat tabak vanaf 1 januari alleen nog maar in neutrale verpakkingen mag worden verkocht. Volgens tabaksfabrikant British American Tobacco (BAT) is er geen onderzoek dat bewijst dat mensen door de nieuwe pakjes minder zouden roken.

Het neutrale pakje is groenbruin van kleur en bevat geen logo’s. Het merk en de soort sigaret staan in een neutraal lettertype op het pakje. BAT denkt dat dit voor veel ergernis gaat zorgen bij verkopers en klanten. Verkopers doen er bijvoorbeeld langer over om het goede pakje te vinden en klanten krijgen vaker de verkeerde sigaretten. Als er bewezen zou zijn dat het neutrale pakje goed is voor de volksgezondheid, zou de tabaksfabrikant de beslissing niet aanvechten.

Volgens expert tabakspreventie Suzanne Gabriëls van Stichting tegen Kanker zijn er wel verschillende internationale studies die laten zien dat een neutraal pakje effect heeft. Zo zouden jongeren het minder cool en aantrekkelijk vinden om te beginnen met roken. Daarnaast zijn de gezondheidswaarschuwingen op het pakje beter zichtbaar.

Minister De Block en de Stichting tegen Kanker maken zich geen zorgen over de rechtszaak.

03-09-2019

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...