Deze neurotransmitter is verantwoordelijk voor zucht naar alcohol

De neurotransmitter glutamaat speelt een rol bij zucht naar alcohol en daardoor indirect ook bij terugval. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Indiana.

Bij alcoholverslaafde proefpersonen daalde het glutamaatniveau als zij triggerende foto’s van alcohol kregen te zien. Bij neutrale foto’s gebeurde er niets. Bij proefpersonen die niet verslaafd waren, bleef het niveau in beide gevallen gelijk bij het zien van dezelfde plaatjes.
Bij het daadwerkelijk drinken van alcohol, daalde de concentratie glutamaat in het brein bij beide groepen.
 
Belangrijk voor nieuwe behandelingen
‘Dit is voor het eerst dat het glutamaatniveau wordt onderzocht bij mensen met een alcoholverslaving. Deze nieuwe kennis kan worden gebruikt in de ontwikkeling van nieuwe behandelingen’, aldus onderzoeker Sharlene Newman.
Glutamaat is een van de belangrijkste neurotransmitters en is in verband te brengen met hersenfuncties die verantwoordelijk zijn voor stemming, leren en geheugen.

14/02/2018

Reageer reacties (1)

Afpw vanden Boer(19. februari 2018)

ik wil hier op reageren ik ben alcoholist in herstel 1.5 jaar waarom wordt rokers reclame verboden en alcohol niet als ik tv kijk bv film krijg ik soms wel 10 of meer keer reciame te zien over allerlij soorten alcohol hoezo hebben alcolisten moeite om niet terug te vallen als een plaatje van drank je al trickert weg met rotzooi op tv geef mij maar een verse fanta !!!!!

LEES MEER...