Ficq en De Kanter reageren op sjoemelsigaret: 'Alles uit de schappen'

Alle sigaretten die meer schadelijke stoffen bevatten dan de wettelijke norm toestaat, moeten per direct uit de schappen worden verwijderd. Dit eisen advocaat Bénédicte Ficq en longarts Wanda de Kanter naar aanleiding van onderzoek van het RIVM waaruit blijkt dat sigaretten nog schadelijker zijn dan gedacht.

Het RIVM nam de uitstoot van schadelijke stoffen van honderd sigaretten onder de loep met de zogeheten Canadian Intense methode. Met de nieuwe realistischere test bleken teer-, nicotine- en koolmonoxide-gehalten minimaal twee keer zo hoog als met de gebruikelijke test. Soms lagen de gehalten zelfs meer dan twintig keer zo hoog.

Ficq: ‘Als er te hoge fipronilwaarden in eieren worden gevonden, halen we die direct uit de schappen, terwijl fipronil niet eens aantoonbaar voor doden heeft gezorgd. Van sigaretten weten we dat er miljoenen mensen aan dood gaan, en nu blijkt ook nog eens dat rokers veel meer schadelijke stoffen binnenkrijgen dan de maximumwaarden in de wet.’ Alle sigaretten die meer schadelijke stoffen bevatten dan de wettelijke norm toestaat, moeten volgens Ficq en De Kanter per direct uit de schappen worden verwijderd. De vrouwen gaan een handhavingsverzoek sturen naar de voedsel- en warenautoriteit NVWA, dat ze desnoods via de rechter willen afdwingen.

Datum: 13/06/2018

Reageer reacties (0)
LEES MEER...