Na het roken kunnen schadelijke stoffen nog maanden of zelfs jaren in de omgeving blijven plakken. Wanneer mensen die niet roken hiermee in aanraking komen, kan dit gezondheidsklachten veroorzaken. Direct contact van de huid met de stoffen kan serieuze gevolgen hebben, blijkt uit nieuw Amerikaans onderzoek.

Het is al langer bekend dat meeroken, ook wel bekend als tweedehands roken, tot een risico op aan roken gerelateerde ziektes kan leiden. Als mensen die niet roken de tabaksrook van iemand anders inademen, worden namelijk ook de giftige stoffen hiervan in het lichaam opgenomen. Deze kans is ook aanwezig als er niemand in de buurt aan het roken is. Dit derdehands roken komt voort uit de neerdwarrelende deeltjes in tabaksrook die zich hechten aan bijvoorbeeld kleding, meubels en huisstof.

Blootstelling huid
Er is nog weinig onderzoek gedaan naar de precieze schade die de deeltjes aan kunnen richten, maar nu hebben biologen van de Universiteit van Californië gekeken naar de gevolgen van blootstelling van de huid aan de stoffen. Voor het onderzoek droegen een tiental gezonde, niet-rokende volwassenen drie uur lang kleding waar de derdehands rook in is getrokken. Na ieder uur renden of wandelden de personen een kwartier, zodat zij gingen zweten. De onderzoekers probeerden hiermee de deeltjesopname door de huid te verhogen. Ook werden er in de 24 uur na de test op verschillende tijden urine- en bloedmonsters afgenomen. Deze resultaten werden vergeleken met die van deelnemers met schone kleding.

Effecten nabootsen
De blootstelling was nog te kort om zichtbare schade aan de huid aan te richten, maar er werd wel een verhoogd aantal moleculen in het bloed gevonden die in verband staan met het ontwikkelen van verschillende huidziekten. De urine bleek stoffen te bevatten die schade kunnen aanrichten aan DNA en eiwitten. Dit kan leiden tot onder andere kanker of hartaandoeningen. Onderzoeksleider Shane Sakamaki-Ching verklaart in het onderzoek dat dezelfde verhoging van deze stoffen ook bij rokers voorkomt. ‘Het is alarmerend dat acute blootstelling van de huid aan derdehands rook de schadelijke effecten van het roken van sigaretten nabootst.’

Verder onderzoek
De resultaten kunnen volgens hem helpen bij het diagnosticeren van gezondheidsklachten door deze rook. Daarom willen de onderzoekers dit nog verder testen door meer mensen langer hier aan bloot te stellen. Ook de effecten van rook uit elektronische sigaretten worden dan onderzocht.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...