Hersenen naar de schroothoop

Je telefoon gebruiken tijdens het tv kijken is slecht voor je hersenen. Door het switchen van telefoonscherm naar het beeld van de televisie komen er hormonen vrij die hetzelfde effect hebben als iemand high is door drugs.

Volgens wetenschappers van de Universiteit Copenhagen train je je hersenen om minder geconcentreerd te zijn door te multitasken. Wanneer je één activiteit  uitoefent slaan je hersenen die informatie op in de hippocampus, de bibliotheek van je hersenen. In dit deel van de hersenen is data in categorieën opgeslagen, zodat je gemakkelijk deze informatie kunt terughalen. 
Maar wanneer je wisselt tussen meerdere gadgets tegelijk, stuur je de informatie naar een ander deel van de hersenen, namelijk het striatum. Dit deel regelt je bewegingen en motoriek. De informatie die je dus via het tweede scherm binnen krijgt, is moeilijker terug te halen uit je geheugen. Als je te vaak twee schermen tegelijk gebruikt, leer je de hersenen om informatie op de foute plaats op te slaan.  

De onderzoekers beweren dat er elke keer als we switchen tussen schermen het chemische stofje L-dopa, een tussenproduct in de aanmaak van dopamine, vrijkomt. Een hoge hoeveelheid dopamine kan vergeleken worden met drugsgebruik. Het effect kan volgens de wetenschappers erger zijn dan high zijn door het gebruik van cannabis. Het verlaagt zelfs ons IQ. ‘Onze hersenen kunnen door het overmatig gebruik en afhankelijkheid van technologie naar de schroothoop gebracht worden’, aldus een van de onderzoekers.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...