Invloed nature/nurture nagenoeg gelijk

De grootste tweelingstudie ooit laat zien dat erfelijkheid (49 procent) en omgeving (51 procent) nagenoeg evenveel invloed hebben op menselijke eigenschappen.

Hiermee maken de onderzoekers van VU Amsterdam – onder leiding van Danielle Posthuma – een einde aan een eeuwige discussie tussen genetici. De VU/VUmc-wetenschappers analyseerden de resultaten uit bijna 3000 eerder gepubliceerde tweelingstudies met informatie van meer dan 14,5 miljoen tweelingparen.

De uitkomst biedt inzicht in de relatieve bijdrage van nature en nurture voor honderden verschillende eigenschappen. ‘Door het analyseren van resultaten van verschillende studies die dezelfde eigenschap onderzochten, krijgen we nu veel betrouwbaardere schattingen van de bijdrage van erfelijkheid en omgeving’, aldus Posthuma.

‘We laten ook zien dat élke onderzochte menselijke eigenschap erfelijk is’, zegt Posthuma. ‘Lange tijd is bijvoorbeeld aangenomen dat met name nurture (‘de slechte opvoeding’) een rol speelt in antisociaal gedrag. Maar ons onderzoek toont aan dat nature en nurture voor antisociaal gedrag even belangrijk zijn.’

De studie is op 18 mei gepubliceerd in het vooraanstaande tijdschrift Nature Genetics.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...