De ‘zombie drug’, een mix tussen fentanyl en het verdovingsmiddel voor vee xylazine, wordt door het Witte Huis bestempeld als een ernstige bedreiging voor de samenleving. De drug is in opkomst in Amerika en zou meer verslavend en dodelijker zijn dan andere middelen.

Het middel wordt ook wel Tranq genoemd en is een mix van xylazine en andere drugs. Vaak wordt dit gemixt met de pijnstiller fentanyl. Aan deze drug hebben veel mensen in Amerika een verslaving. In 2021 overleden 100.000 mensen aan de gevolgen van een fentanylverslaving. Omdat de high van xylazine langer duurt en het mengsel ook goedkoper is dan fentanyl, is het volgens de Amerikaanse drugsautoriteit ‘een reden om de dodelijkste drugscrisis die ons land ooit heeft gezien nog fataler te maken’. In 2020 was 0,8 procent van de doden naar aanleiding van drugs overleden aan tranq, in 2022 was dit negen procent.

De gevolgen

De wijk Kensington, in de stad Philadelphia, wordt gezien als ground zero van de crisis. De toevoer van de drug komt allemaal vanuit deze wijk volgens hulpverleners die de mensen met een verslaving willen helpen. Voices of Hope is een stichting (voor mensen met een drugsverslaving) in de buurt van Philadelphia, zij zien de drug explosief toenemen. Tranq veroorzaakt pijnlijke wonden op het lichaam, wat kan leiden tot amputatie van ledematen. Mensen die het gebruiken zien eruit als ‘een zombie’ en het veroorzaakt hevig ademtekort waardoor velen stikken. In Nederland is deze drug nog niet gesignaleerd.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...