Meer alcoholcontrole voor verkeersveiligheid

Er moeten onder andere meer alcoholcontroles komen om het aantal verkeersongevallen in Nederland te verminderen. Deze oproep doen 32 verkeersorganisaties door het publiceren van een veiligheidsmanifest.

Om het aantal verkeersongevallen te verminderen moet er meer handhaving komen. Meer alcoholcontrole zou de kans op ongelukken kleiner maken. De laatste jaren zijn controles alleen maar afgenomen. ‘Hoewel in 2016 gelukkig weer een eerste stijging kon worden opgetekend, is het nog maar 25 procent van wat het in 2007 was’, zo blijkt uit het manifest. Toen lag het aantal controles op 1,46 miljoen, tegen 0,36 miljoen in 2016.

De grootste risicofactoren voor ongewenst gedrag zitten in veelplegers, alcoholgebruik achter het stuur, afleiding, snelheid en door rood rijden. Schattingen tonen aan dat te veel drinken en te hard rijden voor 20 procent en 30 procent van alle ongevallen zorgt. Daarnaast is de smartphone de grootste afleider. Het risico op ongevallen wordt 3.6 keer zo groot als je een smartphone gebruikt in het verkeer.

Meer verkeersdoden
De hernieuwde aandacht is nodig omdat het aantal verkeersdoden stijgt in Nederland. Eerder waren we nummer drie van de landen met de meeste verkeersveiligheid. Nu staan we op de negende positie. In 2015 kwamen 621 personen om in het verkeer. In 2014 waren dit er nog 570. Ook het aantal gewonden stijgt. Van 18.800 gewonden in 2013 naar 21.300 gewonden in 2015.

Aanbevelingen
In het manifest worden nog meer aanbevelingen gedaan. Denk daarbij aan het beter inrichten van 30km/uur zones en het verbeteren van fietsinfrastructuur. Bijna de helft van de ernstige verkeersongevallen is fietser. Ook controles met camera's, zoals trajectcontrole, is een van de middelen die beter benut moet worden.

19/04/2017

 

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...