Het aantal scholieren dat af en toe roken schadelijk vindt, is bijna verdubbeld in de afgelopen twintig jaar. Maar het aantal jongeren dat af en toe drinken slecht voor de gezondheid vindt, is weinig toegenomen. Sinds 2003 is er meer aandacht geweest voor de schadelijkheid van alcohol drinken en roken op middelbare scholen.

In de periode 2003-2019 onderzocht het Trimbos-instituut hoe middelbare scholieren denken over middelengebruik. In diezelfde periode werd er meer aandacht gegeven aan de schadelijkheid van alcohol drinken en roken door preventieprogramma’s in middelbare scholen. In 2019 is het aantal scholieren dat roken schadelijk vindt verdubbeld. Maar nog steeds ziet bijna vijftig procent van alle leerlingen het niet als slecht voor hun gezondheid.

Juist dagelijks ongezond

Bij het drinken van alcohol dachten leerlingen dat vooral dagelijks drinken schadelijk is. In 2003 vond veertig procent van de scholieren dagelijks drinken slecht voor hun gezondheid. In 2019 was dat ruim tachtig procent. Maar in het weekend vijf of meer biertjes drinken werd niet echt als schadelijker gevonden. Begin 2000 vond 63 procent meer dan vijf biertjes op één dag drinken slecht voor hun gezondheid. In 2019 was dat 68 procent.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...