Meerderheid Nederlanders vindt alcohol drinken de norm

De meeste Nederlanders vinden dat alcohol drinken moet kunnen. Dat blijkt uit een steekproef van RTV Oost. De aanleiding is de landelijke campagne ‘Zien Drinken, Doet Drinken’, die vandaag is gestart.

Op de stelling ‘het moet normaal worden om geen alcohol te drinken’ hebben ruim 5000 mensen gestemd. De helft van de mensen is het oneens met de stelling, en heeft er geen problemen mee dat alcohol drinken normaal is. De rest van de uitslag is als volgt: ruim 1500 mensen vinden het vreemd dat alcohol verheerlijkt wordt, maar willen daarentegen niet dat het wordt uitgebannen. Slechts 850 mensen zijn het eens met de stelling. Zij vinden het erg dat alcohol sociaal geaccepteerd is. 

Het alcoholgebruik van ouders wordt extra onder de aandacht gebracht door de landelijke campagne Zien Drinken, Doet Drinken. Het doel van de campagne is om ouders bewust te maken van de invloed die hun alcoholgebruik heeft op kinderen. Uit onderzoek van het Trimbos-Instituut blijkt namelijk dat hoe vaker kinderen hun ouders zien drinken, hoe groter de kans is dat zij zelf gaan drinken.

Zien Drinken, Doet Drinken is opgezet door de stichting Alliantie Alcoholbeleid Nederland (AAN), samen met het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De campagne zal een week duren.

De stelling van RTV Oost: Het moet normaal worden om geen alcohol te drinken.
A) Ja, het is belachelijk dat alcohol sociaal geaccepteerd is
B) Nee, waarvoor is dat nou weer nodig
C) We hoeven het niet uit te bannen, maar verheerlijking van een drug is wel vreemd


02-11-2020  

 

Reageer reacties (2)

Elisabeth de Vries(04. november 2020)

Antwoord A. 

Helemaal mee eens. Wat een ellende geeft dat gif.

Danielle Hell(10. november 2020)

Als (ex)verslaafde twijfel ik over het antwoord. Ik denk als het woordje belachelijk vervangen zou worden door vreemd, zou ik A kiezen. Ik ben ook van  mening dat het niet uitgebannen hoeft te worden. er zijn immers mensen die het wel bij ''maar een paar drankjes'' kunnen houden.

Voor mij is het in ieder geval niet weggelegd, en weet van mijzelf dat alcohol mijn coke verslaving triggert.  Ook wil ik mijn zoontje niet meegeven dat het ''normaal'' is om alcohol te drinken. en dat het al helemaal niet normaal is om te proosten met alcohol op speciale gelegenheden. (vaak krijgen mensen die niet drinken, alsnog een champagne glas in hun handen geduwd, maar dan met een non-alcoholisch drankje. Waarom niet gewoon een cola glas??)

Mijn mening : Het hoeft niet uitgebannen te worden, maar maak mensen wel bewust van wat ze nu eigenlijk aan het drinken zijn. en geef de next generation een goed voorbeeld!

LEES MEER...