Noorse Medical Association wil verbod verkoop tabak

De grootste medische organisatie in Noorwegen wil de verkoop van sigaretten aan volwassenen verbieden. Dat meldt Marit Hermansen, voorzitter van de Noorse Medical Association (NMA), in een interview met de Noorse krant Aftenposten.

Geen tabak meer vanaf 18

De NMA streeft naar een rookvrije samenleving in 2035. Het plan is om burgers die na het jaar 2000 zijn geboren de verkoop op tabak te verbieden na hun 18de verjaardag. Om dit plan waar te maken, zetten zij de regering onder druk om het voorstel werkelijkheid te maken, aldus de Noorse krant.

De organisatie hoopt dat de voorgestelde wetgeving er voor zal zorgen dat de toekomstige generaties niet in staat zijn om tabak te kopen, ook na hun 18de verjaardag, dat is in Noorwegen de huidige leeftijdsgrens. Gezien de keuze van het jaar 2000, zal de wet technisch pas vanaf 2018 in werking zijn. Hermansen: ‘Dit betekent dat wanneer de nieuwe generaties meerderjarig zijn, zij niet in staat zijn om tabak te kopen in Noorwegen. Het hoeft niet verboden te zijn om te roken, maar we willen dat jongeren niet beginnen met roken.’

In 2008 rookten 36 procent van de Noorse bevolking tabak, in 2013 was dit percentage gedaald naar 32 procent. Volgens de Noorse krant gaf 7 procent van de minderjarigen aan dat zij dagelijks roken.

België

Niet alleen in Noorwegen wordt er ‘gevochten’ tegen de verkoop van tabak, ook in België zal er binnenkort het een en ander veranderen: de Belgische tabaksfederaties stellen namelijk zelf voor om de leeftijdsgrens voor het kopen van tabak te verhogen naar 18 jaar, momenteel ligt die grens op 16 jaar. Zij beseffen dat zij een product op de markt brengen die een hoop verantwoordelijkheid met zich meebrengt.  Daarom willen zij voorkomen dat jongeren op jonge leeftijd beginnen met roken. ‘Dit is een maatregel die in de meeste Europese landen al met effect werd ingevoerd,’ aldus de Belgische tabaksfederaties in hun persmededeling.

De Belgisch-Luxemburgse federatie van sigarettenfabrikanten Cimabel en de federatie van producenten en importeurs van roltabak Fetabel zijn van mening dat de overheid er te weinig aan doet om het roken in België terug te dringen.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...