OM vervolgt tabaksindustrie niet, maar aanklagers gaan door

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat de tabaksindustrie niet verder vervolgen. Dat werd zojuist bekend gemaakt. Binnen de huidige wet- en regelgeving ziet justitie geen mogelijkheid voor een kansrijke vervolging van tabaksproducenten.

Volgens het OM is roken dodelijk en verslavend en draagt het maken van sigaretten daaraan bij, maar handelen de fabrikanten niet in strijd met de wet. Dat roken verslavend is en gezondheidsrisico’s met zich meebrengt is volgens het OM algemeen bekend, niet alleen bij de producenten zelf, maar ook bij de consument. ‘Toch zijn sigaretten en andere tabaksproducten legaal verkrijgbare genotsmiddelen. De producenten en verkopers dienen daarbij echter wel te voldoen aan (Europese) wet- en regelgeving’, zo valt te lezen in het persbericht.

Sjoemelen
Tabaksproducenten zijn verplicht om de resultaten van metingen volgens de zogenoemde ‘ISO-test’ te vermelden op sigarettenpakjes. Dat de waarden voor rokers anders zijn (zoals bij de ‘sjoemelsigaret’ het geval is door het dichtdrukken van ventilatiegaatjes in de sigaret met vingers of lippen) doet niets af aan het feit dat de testresultaten worden vermeld. Daardoor kan volgens het OM geen veroordeling volgen voor valsheid in geschrift.
Datzelfde geldt voor het toevoegen van additieven, zolang aan de wettelijke eisen wordt voldaan, kan de industrie niet succesvol vervolgd worden.

We zullen doorgaan...
In de (inmiddels tientallen) aangiftes tegen de tabaksindustrie gaat strafrechtadvocaat Benedicte Ficq voorop. Twee jaar geleden deed zij voor het eerst aangifte uit naam van longkankerpatiënt Anne Marie van Veen. Lef Magazine interviewde Ficq vorige week nog. Zij gaf toen al aan dat ze rekening hield met dit besluit van het OM. Maar opgeven is geen optie. Nu volgt een ‘Artikel 12 Sv-procedure’. Dat betekent dat de aanklagers naar het Gerechtshof stappen om een ‘klacht in te dienen’ tegen dit besluit.

22/02/2018

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...