Het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP en het Trimbos-instituut waarschuwen dat gemeenten slecht zicht hebben op keten. Hier komen jongeren in hun vrije tijd bij elkaar en drinken uitbundig veel alcohol.

Volgens STAP weten gemeenten vaak niet of ze keten hebben. Dit terwijl er grote groepen jongeren, vaak ook minderjarigen, op af komen. ‘Het is een natuurlijk gezellige setting’, aldus Wim van Dalen, directeur van STAP,  ‘maar over het algemeen zonder toezicht. Hierdoor kan het alcoholgebruik uit de hand lopen.’ Op een onderzoek van NOS Stories hebben ongeveer 1.400 jongeren gereageerd. Van de keetbezoekers die gereageerd hebben, is de helft minderjarig. 

De gemeenten
Optreden is vaak lastig omdat veel keten zich op privéterrein bevinden zoals zolders of schuren. Veel gemeenten worstelen met de keten, sommige vinden het wel prima. ‘Zij stellen zich de positieve functie van de keten voor’, vertelt Van Dalen, ‘en dat is logisch want jongeren hangen de dingen die misgaan niet aan de grote klok.’ Andere gemeenten willen jongerenwerkers betrekken bij de keten. Volgens Van Dalen een goede stap zolang de jongerenwerkers blijven rapporteren aan de gemeenten.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...