Planten roken mee

Sommige planten ‘roken mee’ als ze worden blootgesteld aan sigarettenrook. Ze nemen nicotine op via hun wortels en bladeren. Die bevinding schijnt mogelijk een licht op waarom veel gewassen in de landbouw nicotine bevatten.

Vroeger werd de stof in de landbouw gebruikt als bestrijdingsmiddel tegen insecten. Hoewel dit gebruik inmiddels verboden is, wordt nog steeds vaak nicotine gevonden in gewassen die bestemd zijn voor de voedselproductie.

Wetenschappers van de Universiteit van Braunschweig besloten daarom te onderzoeken op welke manieren pepermuntplanten nicotine kunnen opnemen. De planten werden gedurende enkele uren blootgesteld aan sigarettenrook en bij een ander experiment werd tabak als compost gebruikt. Vooral na het verspreiden van de rook vonden de onderzoekers een vrij grote hoeveelheid nicotine terug in de planten. Het vermoeden is dat meer planten op deze manier de stof op kunnen nemen en de onderzoekers concluderen dan ook dat veel gewassen dan ook nicotine bevatten door ‘meeroken’ en niet door het gebruik van illegale bestrijdingsmiddelen.

In het juninummer van Lef staat een groot interview met longarts Wanda de Kanter, over roken, de gevolgen er van en haar anti-rooklobby.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...