Van alle slechte gewoontes heb je bij roken het grootste risico op een primaire tumor onbekend (PTO). Dr. Karlijn Hermans van de universiteit van Maastricht kwam daarachter naar aanleiding van een onderzoek. Naast het drinken van alcohol, diabetes en genen stak roken als oorzaak er met kop en schouder erbovenuit.

Bij een PTO is er sprake van uitzaaiing van kanker, maar het is niet bekend waar die uitzaaiing vandaan komt. Hermans deed onderzoek naar het verband tussen een PTO en levensstijl. Zo concludeerde ze dat de mate waarin alcoholconsumptie en roken plaatsvindt, ook bijdraagt aan een vergrote kans op een PTO. Verder blijkt dat consumptie van rood vlees ook de kans op een PTO verhoogt, vooral bij vrouwen.

Kankerpreventie door levensstijl
Het World cancer research fund en het American Institue for Cancer Research stelde een aantal leefregels op waarmee de kans op kanker verkleind zou worden. Hermans onderzocht bij de respondenten of die leefregels effect hadden. Uit de cijfers kon ze niet opmaken dat die leefregels ook daadwerkelijk de kans op een PTO verminderde.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...