In het Health Behaviour in School-aged Children (HBSC)-onderzoek worden de opvattingen en opvoedstrategieën van ouders over het middelengebruik bij jongeren vastgelegd. Het Trimbos-instituut publiceert deze week nieuwe cijfers vanuit het onderzoek over het verschil in alcoholgebruik van jongeren in dorpen en steden.

Uit het onderzoek blijkt dat jongeren die afkomstig zijn uit dorpen of het platteland meer alcohol drinken dan jongeren uit de stad. Het onderzoek is afgenomen onder 3240 ouders van jongeren tussen de twaalf en zestien jaar. Volgens het Trimbos-instituut komt dit verschil door de strengere opvoeding van ouders uit de stad omtrent alcohol. De strenge regels zijn dat het kind geen alcohol mag drinken in het weekend, op een feestje of in het bijzijn van de ouders. 74 procent van de stedelijke ouders hanteert deze regels, versus 67 procent in de dorpen.

Groter vertrouwen

Ook hebben ouders uit de stad meer vertrouwen in hun strenge opvoeding over alcohol. Zo’n 73 procent van de ouders uit de stad denkt dat hun advies wordt overgenomen door hun kind(eren). Het percentage onder de dorpse ouders is 67 procent. Ook is het verschil in opvoeding over tabak onderzocht, maar de verschillen tussen dorpse en stadse opvoeding zijn hierin erg klein.

Preventie

Volgens het Trimbos-instituut is het belangrijk dat er wordt gekeken naar een nieuwe preventieaanpak die beter aansluit bij ouders die in de landelijke gebieden wonen. Het vertrouwen in de aanpak van ouders vergroten en de invloed die ze hebben op hun kinderen benadrukken, kan een helpvolle aanpak zijn. Ook blijft het belangrijk om ouders in de stad aandacht te geven.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...