Taakstraf voor verslaafde arts

Een 56-jarige verslaafde arts wordt naar alle waarschijnlijkheid gestraft voor het stelen van morfine. Het OM eiste 180 uur taakstraf, zes maanden voorwaardelijk en een extra lange proeftijd van vijf jaar. Eerder werd hij al uit het BIG-register geschrapt, waardoor hij zijn beroep niet meer kan uitoefenen.

De arts vervalste de handtekening van een andere arts om recepten voor zichzelf uit te schrijven en lichtte een apotheek op. Toen hij nog in opleiding was, stal hij de sleutel van assistentes om aan opiaten te kunnen komen.

Geen aangifte
De rechter noemde het opvallend dat de beroepsgroep en het verpleeghuis waarvoor hij werkte, geen aangifte heeft gedaan tegen de arts en vraagt zich af of het in de medische wereld ‘geen probleem’ is als je strafbare feiten pleegt om je verslaving te onderhouden.
Volgens de officier van justitie is een arts die kampt met een verslaving een groot risico. ‘Niet alleen in het onder invloed uitvoeren van de zorg voor de patiënten zelf, maar ook gelet op de langdurige effecten van een morfineverslaving.’

Reddingsplan
De arts heeft aangegeven er alles aan te doen om in herstel te komen en blijven van zijn verslaving. Hij volgt het vijfjarige monitoringsprogramma van artsenfederatie KNMG. Het ‘reddingsplan’ werd eerder dit jaar in het leven geroepen om verslaafde artsen beter te kunnen behandelen. Volgens de federatie kampt 9 tot 12 procent van de artsen met een verslaving. Zij zouden minder snel hulp zoeken uit angst  hun baan te verliezen.

De rechter doet over twee weken uitspraak.

Datum: 29/11/2016 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...