De app TikTok was al eerder in het nieuws vanwege content over eetstoornissen. Maar de app moet nu weer zijn regelgeving aanpassen. Deze keer omdat TikTok te ‘verslavend’ is voor jongeren. Wie als minderjarige op de app zit, moet straks na een uur TikTok-gebruik een code invullen om de app langer te kunnen gebruiken.

Uit onderzoek van het Jeugdjournaal blijkt dat 86 procent van de Nederlandse jongeren dagelijks op TikTok kijkt. Door algoritmes krijg je een constante golf van voor jou interessante berichten. De app zou daarom verslavend zijn. Wetenschappelijk is een verslaving aan sociale media nog niet bewezen. Wel komen in de praktijk, blijkt uit bericht van Sobriety Online, mensen steeds vaker in de problemen doordat ze te vaak sociale media gebruiken. Ook treden er ontwenningsverschijnselen op en stemmingswisselingen bij het stoppen met gebruiken van apps. Zo ook bij TikTok.

Timer en overzicht

Jongeren kunnen er zelf voor kiezen om de timer in te stellen. Als ze dat niet doen, krijgen ze bij honderd minuten op de app per dag toch een melding om hem in te stellen. Ook krijgen de jonge gebruikers elke week een overzicht van hun gebruik, ouders die gekoppeld zijn met hun TikTok-profiel krijgen dat overzicht ook te zien. De Consumentenbond zet vraagtekens bij de werking van de timer. Volgens hen is het een goed idee, maar ze vragen zich af of het verantwoordelijkheidsgevoel van jongeren aanwezig genoeg is om de timer echt in te stellen. Alle accounts van TikTok-gebruikers onder de achttien zullen de komende weken automatisch worden aangepast.

Reageer reacties (2)

BOvkFrobLx(03. maart 2023)

YRSTvMVzqhXwui

pHCuveOtcPNh(03. maart 2023)

NhWqHzioYvVFp

LEES MEER...