Verplichte hulp aan Belgische zwangere vrouwen met verslaving

Er moet in België een systeem van ondertoezichtstelling komen voor zwangere vrouwen die een verslaving hebben. Dat staat te lezen in een voorstel van de Vlaamse politieke partij N-VA.

De partij kijkt hierbij naar Nederland, waar ondertoezichtstelling al in de wet is opgenomen. De N-VA zegt dat het systeem ervoor zorgt dat hulpverleners sneller in actie kunnen komen en meer mogelijkheden tot hulp kunnen bieden. 

Verplichting

De bedoeling is dat een gezinsvoogd de zwangere vrouw begeleidt bij bijvoorbeeld bezoeken aan de gynaecoloog, bij het ontnuchteren en in herstel. Wanneer de persoon begeleiding weigert, kan een jeugdrechter de hulp van een gezinsvoogd verplicht stellen. 

Meldcode

De N-VA wil daarnaast dat er een meldcode komt. Hiermee willen ze begeleiders voorzien van een stappenplan, zodat zij op een gestroomlijnde manier kunnen ingrijpen en begeleiden. Ook het delen van het beroepsgeheim tussen gezinsvoogden en hulpinstanties onderling zou dan mogelijk worden om zoveel mogelijk passende hulp te kunnen bieden. 

Reageer reacties (7)

HgoFMZdni(30. mei 2021)

dOMaQoknspbR

xUwJWAQy(30. mei 2021)

wJFIYxAqlPo

BPkMobuvx(27. juni 2021)

gCPWlQceU

nZOogqIdwL(27. juni 2021)

uHrnlYFKZvJpw

bpHlSItERKsjOMDJ(08. juli 2021)

ZHCXvlxbzF

RKYGQWcFPLMrfXa(11. juli 2021)

SRZkevdCoUVQJp

swqHrWAzCNKcp(22. juli 2021)

FmJoOjDX

LEES MEER...