Versoepeling Drank- en Horecawet ter discussie

Dertien landelijke en regionale gezondheidsorganisaties zoals Jellinek en IrisZorg zijn tegen versoepeling van de Drank- en Horecawet. Zij zijn van mening dat het een risico voor de volksgezondheid is.

De reactie van de organisaties komt naar aanleiding van een bericht van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) dat afgelopen vrijdag gepubliceerd is. Hierin geeft de vereniging aan dat ze bij de politiek gaat pleiten voor een aanpassing van de wet. Zij vindt dat gemeenten zelf kunnen beslissen waar alcohol mag worden geschonken en welke winkels het mogen verkopen voor thuisgebruik.

De gezondheidsinstanties denken dat het aanpassen van de wet het alcoholaanbod in de binnensteden negatief beïnvloedt. Daarnaast zou alcohol hiermee het imago van een normaal dagelijks product krijgen. De organisaties willen zelf juist het aantal alcoholverkooppunten beperken.

De VNG komt met dit voorstel na de publicatie van een onderzoek waarbij ondernemers uit verschillende gemeenten tijdelijk een mengvorm van winkel en horeca mochten runnen. Bij zo’n vorm is het onder andere toegestaan dat een kledingwinkel alcohol aan de klant geeft.

Vorige maand lieten verschillende gezondheidsorganisaties al weten dat het Nederlandse alcoholbeleid beter moet.

Datum: 20-09-2017

Reageer reacties (0)
LEES MEER...