Waarschuwingsetiket voor zwangeren op alcoholhoudende dranken

Op alcoholhoudende dranken in Australië en Nieuw-Zeeland komen waarschuwingen te staan over de combinatie alcohol en zwangerschap, tenzij ministers nog hun veto uitspreken. De alcohollobby noemt de beslissing ‘kortzichtig’, voorstanders noemen het een ‘enorm belangrijke stap’.

De overheidsorganisatie Food Standards Australia New Zealand (FSANZ) heeft de nieuwe etiketteringsverplichting goedgekeurd. De tekst op alle flessen van 200 ml en groter: ‘Alcohol kan levenslang schade toebrengen aan uw baby’. Daarnaast staat er in rode, vetgedrukte hoofdletters ‘gezondheidswaarschuwing’ en een pictogram van een silhouet van een drinkende zwangere vrouw, met een rode streep erdoor. Op alcoholflessen tot 200 ml hoeft alleen het pictogram weergegeven te worden. Ministers hebben 60 dagen de tijd om te beslissen of ze het advies van FSANZ willen opvolgen. 

FASD
Trish Hepworth, directeur Beleid en Onderzoek van de Foundation for Alcohol Research and Education, is blij met de beslissing: ‘Deze enorm belangrijke stap zal helpen om toekomstige generaties Australiërs te beschermen. Alcoholgebruik tijdens de zwangerschap is een serieus probleem. Veel vrouwen zijn zich nog steeds niet bewust van alle risico’s: Foetaal Alcohol Spectrum Disorder (FASD), laag geboortegewicht, miskraam en doodgeboorte.’

Alcoholindustrie
Volgens Hepworth  heeft het acht jaar geduurd voordat deze beslissing werd genomen, omdat de alcoholindustrie dwarslag. Andrew Wilsmore, CEO van Alcohol Beverages Australia, noemt de beslissing ‘een bittere teleurstelling’ en ‘kortzichtig’. Hij riep ministers op om ‘het door bureaucraten voorgestelde label te verwerpen’. In plaats daarvan wil hij het ‘DrinkWise’-label verplicht stellen. Dat label is nu nog vrijwillig. 

Datum 19-02-2020

Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...