Het Openbaar Ministerie wil dat de Tweede Kamer komt met een wet voor een totaal verbod op designerdrugs. Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat Nederlandse designerdrugsverkopers tientallen miljoenen euro’s verdienen op jaarbasis.

Verkopers die designerdrugs maken zijn de overheid net een stapje voor. Zodra een stof erg schadelijk is, komt het op de Opiumlijst. Maar de designers creëren een nieuw middel wat lijkt op het nu strafbare middel, met een of twee afwijkende atomen. Een voorbeeld is de drug 4-MMC, deze werd verboden, en vervolgens werd 3-MMC uitgebracht. Het tweede middel staat niet op de opiumlijst en is dus niet strafbaar. 4-MMC werd in 2021 verboden, 3-MMC in 2021 pas.

Geen parapluwet

Afgelopen december vonden agenten in Den Bosch tienduizenden pillen in een drugslab. Na onderzoek moest een groot deel van de pillen teruggegeven worden, omdat deze niet op de Opiumlijst stonden. In veel andere landen zijn er al regels voor een designerdrugverbod. In 2014 konden Europese landen de geneesmiddelenwet gebruiken om designerdrugs te weren, maar dat werd dat jaar niet meer mogelijk. Landen zoals België en Duitsland bogen zich direct over een parapluwet. Volgens het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) had Nederland zo’n wet niet meteen nodig omdat er zeer weinig gebruik en incidenten zijn van en met designerdrugs.

Wetsvoorstel

Het Openbaar Ministerie roept nu de Tweede Kamer op om toch een goed werkende wet te maken voor designerdrugs. Het ministerie van VWS begrijpt de oproep van het Openbaar Ministerie. Naar schatting wordt het wetsvoorstel in juni van dit jaar behandeld.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...