Wetenschappelijk onderzoek naar zelfbeeld

De Universiteit Utrecht doet in samenwerking met het Leontienhuis wetenschappelijk onderzoek bij mensen die hersteld zijn van een eetstoornis. Er wordt specifiek gekeken naar het lichaamsbeeld.

In het nieuwste nummer van Lef vertelt psychologisch onderzoeker Dr. Anouk Keizer over het gebruik van de Oculus Rift bij haar onderzoek naar het lichaamsbeeld bij anorexiapatiënten. Uit haar promotieonderzoek toonde Keizer al aan dat het lichaamsbeeld bij mensen met een eetstoornis vertekend is en dat zij zichzelf ook daadwerkelijk dikker waarnemen dan zij zijn. Dr. Keizer is bezig met het ontwikkelen van behandelingen die specifiek gericht zijn op het herstellen van het vertekende lichaamsbeeld. Wetenschappelijk onderzoek is hierbij belangrijk om inzicht te krijgen in de problematiek om zodoende effectievere behandelingen te kunnen inzetten.

Nieuw onderzoek
Of dit vertekende lichaamsbeeld nog aanwezig is na genezing is het doel van het nieuwe onderzoek. Het onderzoek wordt afgenomen door een ervaringsdeskundige. Inschattingstaken met betrekking tot lichaamsmaten zijn onderdeel van het onderzoek.

Meedoen?
Het onderzoek vindt plaats bij het Leontienhuis in Zevenhuizen. Ben je 18 jaar of ouder en wil je bijdragen aan bovengenoemd wetenschappelijk onderzoek? Stuur dan een mailtje naar m.m.engel@students.uu.nl.

Let op: het gaat om wetenschappelijk onderzoek, dus er wordt geen diagnose gegeven of uitspraak gedaan over de mate van ziekte/herstel. 

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...