Xtc-gebruik is nooit veilig

Voor verslaafden in herstel was het natuurlijk al duidelijk dat er geen veilige manier is om xtc te gebruiken. Uit nieuw onderzoek van het Trimbos-instituut blijkt nu ook dat het voor niemand veilig is. Gezondheidsklachten kunnen zich niet alleen direct na gebruik voordoen, maar ook nog langere tijd erna.

De effecten van xtc zijn onvoorspelbaar, aldus de resultaten van het onderzoek. Preventiemaatregelen, zoals het laten testen van pillen, verkleinen weliswaar de risico’s maar kunnen incidenten nooit uitsluiten. Uit de gegevens van 631 patiënten met een ernstige xtc-vergiftiging blijkt dat patiënten een grote variatie in acute problemen kunnen krijgen. Voorbeelden daarvan zijn problemen in de bloedsomloop, oververhitting, bewustzijnsdalingen, psychiatrische verschijnselen, epileptische insulten, kaakklem en watervergiftiging.

Medische hulp na gebruik is niet zeldzaam: 1 op de 250 gebruikers krijgt hier mee te maken. Gebruikers die geen medische hulp zochten hadden in een flink aantal gevallen wel een serieus gezondheidsprobleem, zoals een angst- of paniekaanval, geheugenverlies of pijn op de borst. Slechts een minderheid van de geïnterviewde groep had geen enkele klacht na gebruik.

Xtc is een populaire drug met een onschuldig imago, ondanks het feit dat het aantal ernstige gezondheidsincidenten de laatste jaren toenam. Om meer inzicht te krijgen in welke factoren daarbij een rol spelen voerde het Trimbos-instituut in 2016 drie onderzoeken uit, in opdracht van het ministerie van VWS i.s.m. met o.a. het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).

Datum: 19/06/2017

Reageer reacties (0)
LEES MEER...