De eerste weken van de zwangerschap roken en drinken vrouwen vaak nog alcohol. Onderzoeker Veronica Maas van het Erasmus MC concludeert dit na onderzoek waaraan 3700 vrouwen deelnamen.

Het blijkt dat veertig procent van de ondervraagde alcohol drinkt in de eerste drie maanden van de zwangerschap. Volgens Maas stoppen mensen die zwanger zijn pas met drinken na een positieve zwangerschapstest. Vrouwen zijn vaak al een aantal weken zwanger voordat ze de test doen. Ook blijkt uit het onderzoek dat zeven procent van de vrouwen rookt in het eerste trimester.

Eerste trimester cruciaal
De eerste drie maanden van de zwangerschap zijn voor de ontwikkeling van een foetus heel belangrijk, geeft Maas aan. Daarom moet roken, drinken en middelengebruik al gestaakt worden tijdens de periode dat iemand zwanger probeert te worden. De normalisatie om alcohol te laten staan speelt daarin een belangrijke rol.

Vruchtbaarheid mannen
Het onderzoek van Maas komt dagen na het nieuws dat de onvruchtbaarheid van mannen gevaarlijk hoog is. De afgelopen vijftig jaar is het aantal zaadcellen in sperma met meer dan vijftig procent gedaald. Volgens experts is deze ‘zaadcrisis’ gedeeltelijk  te wijten aan roken en het drinken van alcohol. Ook slechte voeding is een boosdoener.    

Reageer reacties (0)
LEES MEER...