Beste redactie,
Ik ben Joep (22) en sinds 9 maanden clean. Nu ga ik in de zomer met een groepje vrienden op vakantie. Mijn vrienden weten allemaal dat ik in herstel ben en ze respecteren dat en proberen er altijd rekening mee te houden. Maar toch… op vakanties met vrienden wordt er vaak wel veel gedronken en gefeest. Nu vind ik dat ik er niet iedere avond bij hoef te zijn, maar ik wil geen spelbreker zijn en elke avond in het appartement blijven of vroeg naar huis gaan. Aan de andere kant ben ik bang dat de triggers en verleiding te groot worden omdat de sfeer en het ritme heel anders zijn dan thuis.
Hebben jullie tips hoe ik triggers op vakantie het best kan vermijden, zonder het hele uitgaansleven daar links te laten liggen?
Groetjes Joep.

Beste Joep,

Gefeliciteerd met je negen maanden clean. In mijn ogen stel je een mooie, maar ook gevaarlijke vraag.
Zoals jij zelf al aangeeft is op vakantie gaan met vrienden niet helemaal zonder risico’s, vooral op jouw leeftijd. Feesten, drinken, mooie vrouwen en nog meer feesten.
De beste suggestie die ik je kan geven om triggers uit de weg te gaan is: GA ER NIET HEEN.
Ik begrijp dat dit moeilijk is, maar toch is kiezen voor je herstel in dit opzicht de beste weg.
Triggers uit de weg gaan op vakantie is zeer moeilijk zo niet onmogelijk. Waarom zou je dan evengoed gaan?
Als je dan toch besluit om te gaan, zorg dan dat je supportgroep in herstel hiervan op de hoogte is, (sponsor en medefellows). Zo kan je altijd bellen wanneer het teveel wordt. Denk goed na over de eventuele triggers die je kan tegenkomen en bespreek deze met je vrienden voor je in het vliegtuig stapt.
Kijk op de site van de zelfhulpgroepen voor meetings, die daar in de buurt zijn. Die zou ik sowieso bezoeken als ik jou was. Dat is altijd leuk om te ervaren.
Ik weet dat er online meetings zijn bij verschillende zelfhulpgroepen. Zoek deze even op en zorg dat je ingeschreven staat.
Nogmaals, als jij je triggers uit de weg wil gaan kun je beter niet op vakantie gaan.
Mike van der Velde, Counselor bij Yes We Can Clinics

Wim Husmans(17. juni 2015)

Het zijn toch vrienden ...(???) Dan gaan ze je toch helpen???? 

LEES MEER...